LA PANSA
El raïm es una fruita de secà. Té una fulla gran, perquè arreplega molta humitat. Les eines per a elaborar la pansa eren: els canyissos, el còccid, la caldera...La pansa es feia posant el raïm dins una caldera en aigua bullint, després la traïen i les dones i els xiquets l’escampaven damunt els canyissos i la posaven al sol. Per la nit entraven els canyissos al riurau per a protegir-los de la rosà. Si el raïm agafava humitat es floria i no aprofitava. La pansa ja elaborada se n’anava als magatzems i l’envasaven. A l’hora de vendre era un gran producte comercial, que s’exportava a diferents països. Pel port de Xàbia eixia molta pansa. Hi havia dos classes de pansa: la pansa verge i la pansa normal. Antigament es venia millor la pansa de sol, perquè no s’ensucrava. Els corintos era la pansa xicoteta que no tenia pinyols. La família dels Bolufers eren molt rics i s’enduen la pansa a Anglaterra amb els seus vaixells.
Hi ha riuraus a la Marina Alta, la Marina Baixa, la vall d’Albaida, la Safor,etc.
El riurau mes gran de la Comunitat Valenciana es troba en l’Horta (València).
Per a fer els arcs dels riu raus usaven moltes tosques que provenien de les dunes (muntanyes d’arena).


No hay comentarios:
Publicar un comentario